Tips voor HSP – Inzichten verkrijgen

Een boek wat mij erg geholpen heeft om inzichten te verkrijgen in mijn belevingswereld is het boek Hartsverhalen voor iedere HSP van Antoine van staveren. In dit boek vind je een 20 tal verhalen over situaties die jij als HSP vast wel zult herkennen.

Herkenbare verhalen

Zoals ik in mijn vorige stukje Hooggevoelig en dan al schreef vielen veel dingen op zijn plek toen ik erachter kwam dat ik hooggevoelig oftewel HSP was. En naast alle informatieve boeken over HSP was dit een welkome afwisseling. In dit boek vind je namelijk hele herkenbare verhalen. Verhalen over situaties die jouw vast bekend voorkomen, maar ook oude verhalen en metaforen. Deze verhalen zijn bedoeld om inzichten te verkrijgen. En worden vaak ook afgesloten met een stukje uitleg over het waarom we reageren zoals we reageren en tips over hoe hiermee om te gaan.

Dit boek geeft HSP inzichten in hun belevingswereld

Thema’s

Elk hoofdstuk in dit boek heeft een thema. Vaak spelen thema’s een grote rol in het leven van een gemiddeld hooggevoelig persoon. Thema’s die aan bod komen zijn bijvoorbeeld

  • Omgaan met emoties
  • Wat is van de ander en wat is van mij
  • Zelfbeschuldigingen
  • Wat zal een ander wel niet van mij denken.
  • Tijd voor jezelf nemen
  • Moet ik mij afsluiten of juist niet afsluiten voor prikkels
  • Weerstand hebben tegen situaties
  • Keuze’s maken

Doordat je deze thema’s onder ogen krijgt in de vorm van een herkenbaar verhaal, zodat deze binnenkomt in je eigen innerlijke gevoelsbeleving valt het kwartje sneller als door het lezen van een algemene theoretische theorie.

Krachtkaarten

In dit boekje vind je ook een 20 tal krachtkaarten. Kaarten met een nr. dit verwijst naar het hoofdstuk en daarop een spreuk : bijvoorbeeld “In mijn gekwetst-zijn doorleef ik de pijn, daar dit gevoel niet van de ander kan zijn” Hierbij hoort dan weer een verhaal waarin de essentie van de kaart terugkomt.

Neem vooral de tijd om het boek op je gemak te lezen en laat de verhalen bij je binnenkomen. Het is niet een boek om snel doorheen te gaan. Ik moet zeggen dat het wel verleidelijk is om snel door te lezen. Juist omdat de verhalen zo herkenbaar zijn. Maar je haalt er meer profijt uit als je maar 1 verhaal per keer leest. En dit even op je laat inwerken. Zodat je de verkregen inzichten echt gaat begrijpen.

Inzichten verkrijgen door spreuken op deze krachtkaarten voor HSP
Krachtkaarten

Voel wat je nodig hebt

Gebruik de kaarten op intuïtieve wijze, door even bewust te ontspannen voordat je een kaartje trekt. En voel dan tot welke kaart jij je aangetrokken voelt. Doordat je dit intuïtief doet zal je merken dat dit nu net het verhaal is dat jij op dit moment nodig hebt. Voel eerst eens wat de tekst met je doet. Vervolgens lees je het bijbehorende hoofdstuk en laat je dit op je inwerken. Jouw gevoelens hierbij zijn erg belangrijk , kijk maar eens wat er gebeurt. Soms voel je herkenning, soms krijg je een inzicht. Soms duurt het een paar dagen of wil je het verhaal nog eens lezen om de essentie ervan te begrijpen.

Een boek om regelmatig naar terug te grijpen.

Voor mij is dit een boek om regelmatig naar terug te grijpen. Ik heb alle verhalen al diverse keren gelezen. Maar toch komen ze iedere keer anders bij mij binnen. Soms heb ik zin om een kaartje te trekken en een verhaal te lezen. En vaak is dat dan precies wat ik op dat moment nodig heb. Kortom ik zou dit boek aan iedere HSP willen aanraden. Het gaat je echt inzichten en helderheid geven.