Tips voor HSP – Zorg dat je goed gegrond bent.

TIP 1 – Zorg dat je goed gegrond bent.

Als HSP wordt je vaak overweldigd. Daarom is het belangrijk dat je zorgt dat je goed gegrond bent. Gronden is een belangrijke oefening om bij jezelf te blijven. In de mindfulness cursus noemen we dit anders maar in feite is het hetzelfde. Contact maken met de ondergrond dus bewust voelen waar je lichaam contact maakt met de ondergrond.  Daarna gaan we naar de ademhaling en wordt je je heel bewust van je adem. Dat is ook waarom ik als HSP zoveel baat heb gehad bij een mindfulness training. Je leert hiermee om heel bewust contact te maken met je lichaam en daardoor heel dicht bij jezelf te blijven. Omdat we als HSP vaak het idee hebben dat we buiten onszelf zijn is het belangrijk dat je zorgt dat je gegrond bent. Hieronder vind je daarom nog even uitgebreid de techniek van het gronden. Wanneer je goed gegrond bent, dan krijgen dingen die van buiten op je af komen veel minder snel grip op jouw energie, waardoor jij je veel beter voelt.

HSP Tip - Zorg dat je goed gegrond bent.

De techniek van het gronden

Deze oefening kun je het beste doen op blote voeten of sokken.

Ga staan en zet je voeten iets uit elkaar (mannen op schouderbreedte, vrouwen op heup breedte)

Ontspan en laat je schouders hangen. Het kan helpen om eerst je schouders tot aan je oren op te trekken en dan weer te laten vallen of jezelf eerst even lekker los te schudden voor je in positie gaat staan.

Wanneer je goed staat, richt je de aandacht op je voeten, voel hoe ze contact maken met de ondergrond.

Stel je nu voor dat er vanuit je voeten en vanuit je stuitje dikke wortels groeien die zich diep in de aarde boren.

Zorg dat je goed gegrond bent. Laat je wortels lekker de grond in gaan.
Zorg dat je goed gegrond bent.

Je wortels zijn zo sterk dat ze zelfs door lagen beton heen dringen. En ja, je kunt ook gronden in een torenflat.

Laat nu je wortels doordringen tot aan de kern van de aarde en stel je nu voor dat je alle energie die niet van jou is of oude patronen die je wilt loslaten nu via die wortels de aarde in laat vloeien.

Nieuwe Energie

Wanneer je voelt dat de oude energie is weggevloeid, dan  gebruik je jouw wortels vanuit je voeten en je stuitje om nieuwe, schone energie op te zuigen vanuit de aarde. Laat die energie helemaal omhoog komen tot aan je kruin. Het kan nu zijn dat je benen gaan trillen of dat je gaat wankelen.

Geeft niks dat gaat vanzelf over. Laat de energie vanuit de aarde naar je  kruin stromen en vanuit je kruin weer langs je lichaam de aarde in als een soort waterval.

Zorg dat je goed gegrond bent. Dat houdt je energie stroom op gang.
Goed gronden hooudt je energie stroom op gang

Stel je nu voor dat er in het midden van je lichaam, vlak boven je navel, een sterke magneet zit . Die magneet trekt nu alle energie naar zich toe en je voelt  je onderlichaam zwaarder worden.
De magneet trekt naar de aarde toe en je kunt deze magneet gedurende de dag gebruiken om al jouw energie te centreren in je lichaam en contact te maken met die andere grote magneet, de aarde.

Als je door hebt hoe belangrijk het is dat je zorgt dat je goed gegrond bent dan ga je deze oefening zeker vaker gebruiken.

Het beste doe je dit elke ochtend bij het opstaan. en het liefst ook ’s avonds voor je naar bed gaat.
Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt.
Je zult merken dat je na verloop van tijd als vanzelf kunt gronden, wat je ook doet, waar je ook bent.

HSP Tip : Zorg dat je goed gegrond bent.