Wil jij graag vanuit huis een online basisinkomen genereren neem dan contact op voor meer informatie. ------------------------------- BELANGRIJK, LEES ALTIJD EERST ONZE DISCLAIMER

HSP

Vandaag wil ik je graag iets over mijzelf vertellen. Want misschien herken jij je wel in mijn verhaal. Ik was iemand met weinig zelfvertrouwen. Zoals zovelen gepest in mijn jeugd omdat ik anders was als anderen. En ook thuis voelde ik mij niet gewaardeerd en gezien. Ik voelde me klein en onbetekenend. En ook in mijn vriendenkring voelde ik me altijd een vreemde eend in de bijt. Wie zat er nu op mij te wachten. Ik was toch niet belangrijk, ik stelde toch niets voor. Anderen waren altijd leuker, interessanter. En al die drukte op verjaardagen enz. Het kon me eigenlijk gestolen worden. Kortom erg gelukkig was ik niet.

HSP vreemde eend in de bijt

Ook op mijn werk kon ik nooit echt aarden. Ook daar voelde ik me altijd een vreemde eend in de bijt. De radio aan vind ik vaak maar storend en als er veel drukte om mijn heen is kan ik me niet meer concentreren. Het lijkt dan of mijn hoofd vol met watten zit. En helder nadenken lukt me dan niet meer. Ik zocht naar waardering en zette me voor 300% in. En vaak had ik goede ideeën om efficiënter te werken of om het werk te vereenvoudigen. Maar daar werd niet naar geluisterd. Ik voelde me dus weer totaal niet gezien. Ik kreeg te maken met roddel en achterklap, mensen die zich profileren over de ruggen van anderen, hokjescultuur en kantoortuinen. En dat is ook de reden dat ik begonnen ben met proberen om online een inkomen op te bouwen. Weg uit die Ratrace. En gewoon mijn eigen ding doen.

Hsp en burn-out

Na mijn zoveelste burn-out kwam ik  daardoor bij een coach terecht en die vertelde me dat ik hooggevoelig (HSP – Highly Sensitive Person) was en toen vielen er veel dingen op zijn plaats.  Ik was mezelf helemaal kwijtgeraakt en kwam erachter dat ik constant bezig was om te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Ik wilde zijn zoals iedereen was, reageren zoals anderen dat deden. Maar dit maakte mij niet echt gelukkig. Ik voelde mezelf altijd een vreemde eend in de bijt. Mijn gevoelens stopte ik weg en mijn hart had zich gesloten. Ik had een muurtje om mezelf heen gebouwd en durfde mijn ware ik niet aan anderen te tonen. Want wat zouden ze dan wel niet denken. Stapje voor stapje heb ik leren om gaan met mijn hooggevoeligheid. En al is het nog wel eens moeilijk ik weet nu dat ik het waard ben om gewoon mezelf te mogen zijn.

Herken je je in mijn verhaal en vraag jij je af of dat je ook hooggevoelig bent, doe dan de zelftest van Elaine N. Aron. Deze test komt uit het boek Hoogsensitieve personen. Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigd. Deze test is slechts een indicatie, maar kan je wel helpen om jezelf beter te leren begrijpen.

Highly Sensitive Person test (Elaine N. Aron)

Beantwoord alle vragen, bepaal of iets op jou van toepassing is of niet.

nr. Vraag Ja Nee
1 Ik ben me bewust van subtiele signalen in mijn omgeving.
2 Ik word beïnvloed door stemmingen van anderen.
3 Ik ben nogal gevoelig voor pijn.
4 Tijdens drukke dagen merk ik dat ik behoefte heb om me terug te trekken op een plek waar ik ongestoord alleen kan zijn.
5 Ik ben gevoelig voor de effecten van cafeïne.
6 Ik raak gemakkelijk overvoerd door dingen als fel licht, sterke geuren, grove weefsels of harde sirenes.
7 Ik heb een rijke complexe innerlijke belevingswereld.
8 Ik voel mij niet op mijn gemak bij harde geluiden.
9 Ik kan diep ontroerd raken door kunst of muziek.
10 Ik ben consciëntieus (wil dingen volgens mijn geweten doen).
11 Ik schrik gemakkelijk.
12 Ik voel me opgejaagd als ik veel moet doen in korte tijd.
13 Ik raak geïrriteerd als mensen proberen me te veel dingen tegelijk te laten doen.
14 Ik doe erg mijn best te voorkomen dat ik fouten maak of dingen vergeet.
15 Ik kijk uit principe niet naar gewelddadige films of tv-shows.
16 Ik voel me ongemakkelijk als er om mij heen veel gebeurt.
17 Veranderingen in mijn leven brengen mij van mijn stuk.
18 Ik heb een neus voor delicate geuren, smaken, geluiden en geniet daarvan.
19 Het vermijden van situaties die me van streek maken heeft bij mij een hoge prioriteit.
20 Als kind werd ik door mijn ouders of leraren gevoelig of verlegen gevonden.
21 Als mensen zich in een fysieke omgeving niet prettig voelen, weet ik meestal wat er moet gebeuren om dat te veranderen.
22 Als ik erge honger heb heeft dat sterke invloed op mijn concentratievermogen of mijn humeur.
23 Als ik met iemand moet wedijveren of op mijn vingers word gekeken, word ik zo nerveus dat mijn prestaties veel minder zijn dan gewoonlijk.

 

Tel hoeveel vragen je met Ja hebt beantwoord en ga door naar de uitslag

Wil je meer weten over HSP , lees dan verder op hooggevoelig.nl

Sluit Menu
error: Content is protected !!