HSP en Burn-Out

HSP en Burn-out een combinatie die helaas heel vaak voorkomt. Bijna alle

HSP en Burn-out

HSP ers die ik ken en wat ik lees op fora hebben wel eens één of meerdere keren te maken gehad met een Burn-out. Hoe zou het toch komen dat HSP en Burn-Out onlosmakelijk met elkaar verbonden lijken te zijn.

Waarom HSP en Burn-out met elkaar verbonden zijn.

Je bent hoogsensitief (HSP) als je uitermate gevoelig bent voor externe prikkels. Je hebt meer moeite om al die externe prikkels te verwerken. En omdat we tegenwoordig steeds meer prikkels te verwerken krijgen en de maatschappij steeds meer en sneller dingen van ons verwacht. Krijgt een HSP nauwelijks de kans om alle prikkels die op hem of haar afkomen te verwerken. En daardoor raken ze steeds verder van zichzelf verwijdert.

Verder heeft een HSP vaak moeite met presteren onder druk en hebben ze vaak een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ze willen alles tot in de puntjes in orde hebben. Dit lukt niet altijd omdat ze constant overprikkelt zijn en ze onder druk ondermaats presteren. Hier voelen ze zich dan weer schuldig over. Wat weer stress veroorzaakt en zo kom je in een vicieuse cirkel terecht. Drukte, geluid, sfeer, extra gevoelig voor kritiek, het iedereen naar de zin willen maken, zijn allemaal dingen waar een HSP tegen aanloopt op de werkplek en die ervoor zorgen dat HSP en Burn-out een combinatie is die helaas heel vaak voorkomt.

Hoe kun je als HSP een burn-out voorkomen

 • Doe regelmatig de energie oefeningen van Donna Eden het helpt je om jezelf te beschermen en ook om je energie beter in balans te houden. Er zitten fijne oefeningen tussen die je eventjes zou kunnen doen als je overprikkelt bent.
 • Probeer de lat niet te hoog te leggen voor jezelf. Iedereen maakt wel eens fouten. Doe je best, maar overdrijf het niet.
 • Zorg voor een rustige werkplek en kom voor jezelf op. Geef bijvoorbeeld aan dat de radio storend werkt voor jou. Wees eerlijk over wat jij nodig hebt.
 • Probeer niet iedereen te pleasen. Geef op tijd je grenzen aan.
 • Neem in de pauze even tijd voor jezelf om tot rust te komen
 • Als je voelt dat je overprikkelt raakt, neem dan even tijd om bewust een aantal keren in en uit te ademen.
 • Vrije tijd is vrije tijd, dus hou je dan niet ook niet bezig met je werk. Zet je werktelefoon uit, en check niet je email.
 • Probeer 1 ding tegelijk te doen, dus niet multi-tasken.
 • Leer te luisteren naar de stress signalen van je lichaam. Verdiep je eens in de Mindfulness technieken
 • Zorg goed voor jezelf – Eet gezond – Beweeg regelmatig – Zorg voor voldoende slaap en gun je lichaam regelmatig een detox kuurtje.

Een geweldige baan maar niet gelukkig

Een geweldige baan maar niet gelukkig. Hsp en Burn-out

In deze moderne maatschappij is presteren vaak de norm. We werken niet meer uit intrinsieke motivatie – gedrevenheid die uit onszelf komt maar we worden gedwongen prestaties te leveren en doelen te halen. Alles moet steeds maar meer en sneller. En dit breekt vooral HSP ers vaak op. Groeien en doelen behalen en altijd maar doorgaan. Hierdoor raken we onszelf vaak kwijt. Je leeft niet meer in de flow. En branden daardoor op. Burn-out.

Dit overkwam ook Eva Daeleman, een belgische presentratrice en radio dj. Zij werd op haar 19e ontdekt en leefde het leven van haar dromen. Ze mocht grote sterren interviewen, kwam op vip parties en gala feesten en had een salaris waarvan velen alleen maar kunnen dromen. Hierdoor kon zij alles kopen wat haar hartje begeerde. Maar toch was zij niet gelukkig. Op haar 25e was ze totaal opgebrand en belande zij in een burn out.

Leven vanuit je vrouwelijke kracht

Eva was uiteindelijk 6 maanden uit de running. In die zes maanden kwam zij erachter dat zij in haar pubertijd en de jaren erna eigenlijk veel te weinig onderzocht had, wie dat zij eigenlijk was. Wat het was wat zij nodig had in het leven. Wat haar nu echt gelukkig maakte.

In de jaren daarvoor werd zij echt geleefd door de rollercoaster waarin zij terecht was gekomen. Zij kwam nu in aanraking met haar echt zelf. Met de vrouwelijke energie die in haar leefde. En zij merkte dat het toelaten van die vrouwelijke energie en daarmee in connectie komen haar dichter bij haar ware zelf bracht. Het maakte haar zachter. En ze kwam erachter wat ze nu echt wilde met haar leven.

Ze heeft er haar missie van gemaakt om anderen vrouwen te helpen om ook in hun kracht te komen. En hun missie te ontdekken.

Voorkom een burn-out en ga Leven vanuit je vrouwelijke kracht.

Leven vanuit je vrouwelijke kracht is een programma wat zij hiervoor heeft ontwikkeld. Met het programma ‘Leven Vanuit Je Vrouwelijke Kracht’ daagt topcoach Eva Daeleman je uit om blokkades te herkennen, patronen te doorbreken, en bovenal vanaf vandaag in lijn te leven met je ware zelf.

Voordelen van dit programma:

 • Je leert vertrouwen op je vrouwelijke kracht en intuïtie
 • Je leert hoe je je mindset controleert
 • Je gaat ontdekken wat jouw missie is in dit leven
 • Je gaat leven zoals je diep van binnen écht wilt en daardoor een gelukkig leven leiden.
Programma leven vanuit je vrouwelijke kracht

Burn-out Boekentips